Op Deltion help ik nu mee met voorlichting op openavonden. Voorlichting geven over het MBO en de mogelijkheden die studenten daar hebben. Nog steeds vind ik het interessant om ouders te bekijken in het omgang met hun kinderen. Kinderen die vaak geen idee hebben wat ze echt willen doen; er is zoveel keuze. Alleen op Deltion al 250 opleidingen. Moeilijk, daaruit kiezen wat je wil doen voor de rest van je leven!
De ene student weet precies wat hij wil en de ander heeft echt geen idee. Ook op deze avonden merk je vaak hoe ouders tegen het MBO aankijken. Ik herinner me nog goed dat een meisje de opleiding actrice wilde doen. Lachend zei ze: “100% zeker!” Ondanks de onzekere vooruitzichten aan inkomsten, waar ze bekend mee was. Waarop de moeder wegliep en schertsend zei; “It’s your life”. Of de ouder die zei over MBO: “Nee, dat is écht een ander niveau”, nog steeds gefocust op niveau van opleidingen ondanks de keuze van de student.
Maar het is toch mooi als een student weet welke keuze ze willen maken. Hoe mooi is het als ze daarin ondersteund zouden worden door de ouders. Maar vaak is de focus van de ouders op zekerheid, veiligheid en opleiding (niveau). Geen rekening houdend met het enthousiasme en de wensen van de student. Daarom vragen we heel vaak aan studenten die met ouders komen: “wat wil jij echt?”
MBO is echt niet het einde van de wereld. Naast theorie geeft MBO je de nodige praktijkervaring, sociale omgangsvormen, doorzettingsvermogen, inschattingsvermogen, flexibiliteit, houding naar anderen, kennis over anderen én jezelf. Eigenlijk alles wat ouders voor hun kinderen willen. Zelf heb ik middelbare hotelschool gedaan; daardoor mooie internationale stages gelopen, werkervaring opgedaan. Ouders weten vaak niet wat je allemaal met stages leert. Hoe zelfstandig je daar wordt doordat je alles zelf moet regelen. Dat stagiaires zichzelf tegenkomen en daarvan groeien. Al die ervaring helpt bij de ontwikkeling en bij het beginnen met een (eerste) baan. Werken is immers bijna altijd uitvoerend en de opgedane ervaring helpt daarbij.
Tijdens die middelbare hotelschool werkte ik toch ook aardig wat uren en deed al werkervaring op. Beginnend bij het horecabedrijf van mijn ouders, tenminste elke vrijdag, zaterdag en vakanties. Maar ook twee banen tegelijk; om zeven uur ’s morgens bij de fietsenmaker beginnen, repareren, verkopen. Om vijf uur naar huis, omkleden, snel wat eten en dan naar het restaurant, wat uiteindelijk Onder de Linden (1 Michelinster) in Aduard werd. Al die ervaringen helpen uiteindelijk iemand te vormen. Nu, na 35 jaar horeca ervaring, waarvan de laatste 22 jaar als ondernemer, in het onderwijs op Deltion. Ervaringen delen.
Na de middelbare hotelschool heb ik tijdens het werken en ondernemen nog deeltijd hogere hotelschool én een (Internationale) Masters in hospitality & service management gedaan. Met ervaringen uit het werkveld kon ik relatief makkelijk door deze studies heen. Dus het MBO betekent niet dat het leren voor altijd ophoudt, het is niet het einde van de wereld. Sommige studenten willen eerst gewoon lekker bezig zijn omdat dat hen op dat moment meer uitdaging biedt.
Maar vaak denk ik nog terug aan een gast die bevestigde hoe verschillend er naar praktijkervaring en studie gekeken wordt. Er werd op een rustige avond gevraagd wat ik allemaal gedaan had. Op mijn verhaal van buitenland, 35 jaar werkervaring en 18 jaar ondernemerschap werd geantwoord: “Oh, wat leuk!”.
Toen ik tenslotte vertelde over mijn tweejarige masterstudie: wauw, een masters!”.