Harald Hovenkamp

Harald Hovenkamp is SVH-meester en MSc & Master in Hospitality & Service management. Hij doceert hotelmanagement om zo zijn kennis door te geven. Via zijn bureau Aangenaam Gastvrij geeft hij advies en trainingen. Hiervoor was hij eigenaar van het bekende Michelin-sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis, Restaurant & Résidence in Blokzijl.

‘Ik ben al jaren bezig met gastvrijheid. Een van de drijfveren daarvoor is mijn continue nieuwsgierigheid naar wat gastvrijheid is. Wat doen we nu echt, hoe complex is het? En hoe kunnen we het ontastbare concreter maken?

Dit boek presenteert, aan de hand van mijn onderzoek, negen punten waarop medewerkers zich kunnen concentreren en die u als manager kunnen ondersteunen. Uiteindelijk moet een organisatie medewerkers gastvrij kunnen laten zijn. Dat is complex en impliceert dat zij ondersteund moeten worden. Ik geloof dat dit boek u daarbij goed kan helpen, want het biedt concrete stappen, onderwerpen en kennis om klaar te zijn voor de toekomst.’

Eerder schreef Harald de boeken ‘Modern gastheerschap’ en ‘Je zegt, wat je denkt’, en ‘De rol van gastvrijheid in een ziekenhuisomgeving’

Mobirise Website Builder

Ervaring Harald Hovenkamp

Hieronder een overzicht van ervaringen

1986

Ubbegaheem

Vanaf mijn 14e jaar achter de bar gewerkt bij het bedrijf van mijn ouders. Bardienst, bruiloften, cafetaria, begrafenissen.

1990-1994

Onder de Linden *

Tijdens de Middelbare Hotelschool Groningen part-time gewerkt bij Geerhard en Petra slenema in Aduard. Het eerste Michelin Restaurant waar ik begon te werken.

1993

University Centre Cambridge, Engeland

Eerste halfjaarstage van de hotelschool. Een half jaar in Engeland gewerkt waar ik heb geleerd in de afdelingen keuken, bar, restaurant en receptie

1994

Dorint Sporthotel Biersdorf, Duitsland

Dorint Hotel **** in Duitsland waar ik met veel plezier stage heb gelopen. Vooral restaurantdiensten en bardiensten gedraaid.

1995-1996

Davoserhof *, Davos, Zwitserland

Klassiek restaurant-hotel**** onderscheiden met een Michelinster. Klassieke franse keuken en service. Klassieke tafebereidingen en werkinstelling. Veel geleerd. 

1997-1999

Sheen Falls Lodge *, Kenmare, Ierland

Mooi klassiek hotel ***** en gewaardeerd met een Michelinster. Prachtig bedrijf met ruim restaurant gevestigd aan de watervallen van Kenmare. Opgewerkt tot ass. restaurant manager.

1999-2004

Kaatje bij de Sluis **, Blokzijl, Nederland

Kaatje had toen 2 Michelinsterren. Vanuit Ierland overgekomen om te beginnen als assisten manager naast Fons en Anneke van Groeningen.

2001-2004

Stenden Hogeschool Leeuwarden

Theoretische opleiding aan de Hogere Hotelschool te Leeuwarden (HBO)

2004 - 2022

Kaatje bij de Sluis *, Blokzijl, Nederland

Samen met Peter Postma, Chefkok-eigenaar, vanaf 2004 eigenaar van Kaatje bij de Sluis, Restaurant & Résidence

2009-2011

Instructeur Gastheerschap

2 jaar les gegeven op de Middelbare Hotelschool te Sneek. ROC Friese Poort

2014

Modern Gastheerschap (auteur)

In 2014 is het boekje Modern Gastheerschap uitgebracht. Wat en wanneer doe je iets aan tafel.

2015

Leermeester Gastheerschap van het Noorden

In 2015 gekozen tot Leermeester van het jaar 2015

2016

Je zegt, wat je denkt (auteur)

Compleet boek over non-verbale communicatie is gepubliceerd. Dit boek is voor iedereen te gebruiken die interesse heeft in en gebruik maakt van non-verbale communicatie

2016-2021

Regio Voorzitter - bestuurslid Alliance Gastronomique

Regio Voorzitter en bestuurslid van de Alliance Gastronomique. Het culinaire samenwerkingsverband van Nederland

2018

43ste SVH Meestergastheer

Een lang gewenste wens; Meestergastheer worden. de 43ste van Nederland sinds 1980

2017-2019

Master of Arts, Stenden Hogeschool, Leeuwarden

Afgestudeerd op Gastvrijheid in ziekenhuizen aan Stenden Hogeschool te Leeuwarden in de richting Hospitality & Service Management (Master of Arts). 

2017-2019

Master of Science, University of Derby (GB)

Afgestudeerd op Gastvrijheid in Ziekenhuizen in de richting Hospitality & Service Management aan de University of Derby (Master of Science)

2020

The role of hospitality in a
hospital environment (auteur)

Aan de hand van persoonlijk ervaring met de behandeling van darmkanker in het ziekenhuis dit uitgebreide onderzoek gedaan naar gastvrijheid in ziekenhuizen.

2021

De rol van gastvrijheid in een ziekenhuisomgeving NL (auteur)

Aan de hand van persoonlijk ervaring met de behandeling van darmkanker in het ziekenhuis dit uitgebreide onderzoek gedaan naar gastvrijheid in ziekenhuizen. Op verzoek in het Nederlands.

2024

Meesterlijk Gastvrij

Door diepte interviews met SVH meesters- en vrouwen gastvrijheid concreet gemaakt aan de hand van 9 kenmerken.

2023 - heden

Zij-instromer Deltion

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam erat libero, bibendum in libero tempor, luctus volutpat ligula. Integer fringilla porttitor pretium. Nam erat felis, iaculis id justo ut, ullamcorper feugiat elit. Proin vel lectus auctor, porttitor ligula vitae, convallis leo. In eget massa elit.

2023 - heden

PDG

Post-HBO opleiding tot docent. Daardoor volwaardig lesgeven in horecavakken.