Reden voor Ton om de SVH-meesterstitel te halen, was om vernieuwend en vooruitstrevend te zijn. Hij had altijd al de behoefte om SVH-meestergastheer te worden. Hij is als enige in Nederland ook in het bezit van nog twee aan het restaurant gerelateerde SVH-titels: meesterkok en wijnmeester. Ton: ‘De SVH-meestertitel is daarom ook een manier om een bevestiging van je kunde te krijgen en daardoor ook met meer zelfvertrouwen naar buiten te treden.’
Het behalen van de titel SVH-meestergastheer was voor hem een logische vervolgstap om de drie-eenheid compleet te maken: koken, wijn en gastheerschap.
De veronderstelde gelijksoortigheid van de leden verhoogt waarschijnlijk de identificatie met de overige professionele leden, zeggen Ashford & Mael (1989). Ton voelde vooral trots na het behalen van de titel. Hij bevestigt dat het SVH-meesterschap nieuwe leerlingen aantrekt, waardoor ook nieuwe mensen in de horeca komen. In de afgelopen jaren mocht hij veel leerlingen opleiden.
Ton Pinxten vertelt over de gastvrijheidsprocessen. ‘Meer processen kunnen worden gestroomlijnd. Bijvoorbeeld: de gast komt binnen en je serveert binnen één minuut een aperitief. In Nederland mag dat procesmatige er wel meer ingetimmerd worden. Het is vaak te algemeen en niet professioneel genoeg. Het moet strakker en duidelijker naar het team geregeld worden. Net zoals in een bouwbesluit. Daarin staat precies omschreven welk onderdeel waar moet en wat de eisen zijn. Het gastvrijheidsproces moet een onderdeel van je bedrijf zijn. Aan de achterkant moet het horecabedrijf veel zakelijker en correcter geworden: een strakke organisatie waarvan de gast niks mag merken.
Ik help bedrijven om te (re)organiseren, te saneren of formule wijzigingen door te voeren. Ook sta ik klaar om bedrijven in de gastvrijheidsindustrie hun organisatie, gastronomisch niveau en marges te verbeteren. Mijn specialisme is op de volgende gebieden; algemeen management, food en beverage, gastheerschap, wijnen, personeelsbeleid en operationele zaken. Ook retail en foodproducenten help ik graag verder om hun doelen te bereiken.