Peter Bruins

‘Vijf dagen per week werken, één dag naar school en één dag vrij – vroeger ging dat zo. Maar het is goed dat dat veranderd is. Als er een keer een kennis van mijn vader en moeder binnenliep en ik aardappeltjes zat te schillen, dan zei die kennis: “Jij wordt zeker kok of iets dergelijks.” Nou ja, dat is in mijn hoofd gaan zitten en ik wilde kok worden. Zo ben ik naar de koksopleiding van de Hubertus te Amsterdam gegaan. Op mijn eerste dag was ik nog maar 12 jaar. Eerst vier jaar dagonderwijs gevolgd, daarna vier jaar leerlingstelsel – zo was ik gediplomeerd en zelfstandig werkend kok. Toen ik 21 was en in de keuken van een mooi restaurant werkte, zei de eigenaar tegen mij:“Nou Peter, weet je wat jij moet doen? Een jaartje bediening.” “Waarom? Ik vind koken hartstikke leuk!”

“Nou, als jij een keer je eigen restaurant gaat beginnen, dan weet je wat er aan de voorkant en
aan de achterkant speelt.” Eigenlijk zag ik dat helemaal niet zitten. Maar ja, ik was groen, een beetje verlegen, en durfde eigenlijk geen nee te zeggen. Dis ik zei: “Prima, een halfjaar lijkt me lang zat dan.” Na drie maanden dacht ik bij mezelf: ik ga nooit meer terug de keuken in; ik vind de bediening veel leuker. Op mijn 24ste ben ik uiteindelijk bij de Bokkedoorns terechtgekomen als tweede man in de bediening, om ook nooit meer weg te gaan, tot mijn pensioen.’

Beste Gastheer van Nederland

Peter hield het meesterschap in eerste instantie een beetje af. Enkele jaren werd hij door het blad Lekker uitgeroepen tot beste gastheer van Nederland, maar hij zag niet echt een toegevoegde waarde van de titel. Totdat hij bedacht dat een meestertitel vooral voor het vak zelf is. Peter wil vooral laten zien wat jonge mensen kunnen bereiken als ze zich willen ontplooien; zo is hij een soort uithangbord voor het vak. De meestertitel heb je dus niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor een ander. Je geeft aan dat je jongeren wilt inspireren, om zichzelf maar te blijven ontwikkelen en verbeteren. Peter noemt het vooral mooi om een meesterproef te mogen doen. Met een succesvolle meesterproef kun je aangeven dat je het vak volledig beheerst. En uiteindelijk heeft het hem zelf completer gemaakt.