Ailko Faber

Ailko Faber was al snel lid van het Nederlands Gilde van Sommeliers (www.sommeliers.nl, 2022). ‘De leden van het Gilde van Sommeliers zijn werkzaam op verschillende plekken van de Nederlandse horeca. Van wijnbar tot bistro tot luxerestaurant. De een heeft een compactere wijnkaart dan de ander, maar wat vooropstaat is dat iedereen bovengemiddeld geïnteresseerd en vaardig is als het op wijn aankomt. Van Den Helder tot Maastricht, van Groningen tot Middelburg en van eetcafé tot driesterrenzaak: dit gilde is een open vereniging voor leden van alle gading. Ik had mezelf beloofd elk jaar een opleiding of cursus te doen om mezelf scherp te houden. Zo kwam ik in aanraking met de SVH.

Quatre Canetons

Eerst naar Zwitserland gegaan om te werken; vervolgens een eigen restaurant gehad, Les Quatre Canetons; na zeven jaar het restaurant bestierd te hebben Faber & Faber consultancy opgestart.’ Ailko Faber was een van de eersten in het SVH meestertraject en vond dat hij daar thuishoorde: ‘Ik had het niveau, de kennis, de knowhow.’

Professional

Daarmee ziet hij zich als een professional: dat is niet alleen een formeel sociaal label dat voortvloeit uit de aard van het beroep, maar ook een kwestie van zelfdefinitie (Ibarra, 1999); (Chreim, Williams, & Hinings, 2007). De leden identificeren zich met een beroepsgroep, op dezelfde manier als ze zich identificeren met elke andere sociale groep of entiteit. 

Landstede MBO-ROC
Opleidingsrestaurant Gerecht & Land
Dokterspad 2, 8025 AW Zwolle

In ons opleidingsrestaurant Gerecht & Land, onderdeel van de horecaopleiding van Landstede MBO, leiden wij studenten op en simuleren we een echte praktijksituatie. Onze koks in opleiding koken voor je terwijl de gastheren/vrouwen zorgen dat het je aan niets ontbreekt. Dit allemaal in het kader van ons competentiegerichte onderwijs. Jij wordt als gast in ons restaurant onderdeel van de opleiding van onze horecakanjers van de toekomst!